Monday, May 11, 2009

Gyldenlak - Cheiranthus cheiri

2009-05-10 Gyldenlak (8)

Gyldenlak, før Du din Glands har tabt,
da er jeg Det hvoraf Alt er skabt;
ja før Du mister din Krones Guld,
da er jeg Muld.

Idet jeg raaber: med Vindvet op!
mit sidste Blik faar din Gyldentop.
Min Sjel dig kysser, idet forbi
den flyver fri.

2009-05-10 Gyldenlak (11)

Togange jeg kysser din søde Mund.
Dit er det første med Rettens Grund.
Det andet give du, Kjære husk,
min Rosenbusk!

Udsprungen faaer jeg den ei at see;
thi bring mig Hilsen, naar det vil skee;
og siig, jeg ønsker, at paa min Grav
den blomstrer af.

2009-05-10 Gyldenlak (19)

Ja siig, jeg ønsker, at paa mit Bryst
den Rose laa, du fra mig har kyst;
og, Gyldenlak, vær i Dødens Huus
dens Brudeblus!

Henrik Wergeland 1845.

2009-05-10 Gyldenlak (24) 

Tekst om Gyldenlak, hentet fra det danske hagenettstedet Havenyt.dk:

“Gyldenlak, Cheiranthus cheiri, skal man først og fremmest dyrke for den dejlig duft, som på varme dage er særlig intens. De fløjlsagtige blomster er samlet i blomsterstande og de findes i mange farver, som måske ikke harmonere så godt sammen, men er smukke hver for sig.

Gyldenlak er toårig

Gyldenlak er en toårig plante, som første sommer kun har grønne blade, men næste forår i maj eksploderer i et farveorgie. Gyldenlak dyrker man først og fremmest for duften skyld, dernæst for blomsternes skyld, men bestemt ikke for bladenes og plantens øvrigte udseende. Det er en 40–50 cm høj busket plante, dens stængler er stive, bladene er grågrønne, aflange og savtakkede.

Gyldenlak sås på et såbed på friland i juni, så planterne når at blive godt store, inden de udplantes i eftersommeren på det sted, hvor man vil have dem til at blomstre næste forår. Der plantes med 25 cm mellem planterne.

2009-05-10 Gyldenlak (33)

Gyldenlak trives bedst på en veldrænet jord og skal stort set ikke gødes. Hvis jorden er for velgødet, har den en tendens til at sætte flere blade og færre blomster.

Planterne er vinterhårdføre, men kan skades af barfrost kombineret med blæst, så hele grene og planter kan visne i vinterens løb. Det kan derfor være en god ide at beskytte planterne med grangrene, hvis de står et vindudsat sted.

Let selv at tage frø

Det er let selv at høste frø, eller man kan lade dem selvså. Hvis de får lov til at smide frø i en årrække, så er man ret sikker på altid at være velforsynet med gyldenlak, men farverne er uforudsigelige. Vil man kun have gyldenlak i rene farver, så kan man købe frø i rene farver, specielt de gyldne farver.

Vælg plantested med omtanke

2009-05-10 Gyldenlak (28)

Hvis man sår et brev frø med blandede farver, får man dette farveorgie, som ikke ligefrem kan kaldes smuk i farvesammensætningen. Foto: Karna Maj

Planterne elsker tørre voksesteder, så det er en af de planter, som gerne vokser helt inde ved husmuren. Står den et godt sted, kan den overleve i flere år, særligt hvis man sørger for at fjerne den overvældende frodighed af frøstande. Det kan f.eks. være planter med særligt flot blomsterfarve, man gerne vil have til at komme igen. Planterne bliver dog efterhånden lidt barbenede, høje og forveddede.

2009-05-10 Gyldenlak (36)

Det er vigtigt at overveje nøje, hvor man planter dem, for de blomstrer samtidig med alle løgplanterne, som man knap kan huske, hvor står, når det bliver plantevejr i løbet af september. Gyldenlak blomstrer samtidig med pinseliljerne og især de mørkt gyldne er smukke sammen med pinseliljer. Det er fristende at plante gyldenlak bagerst i et bed for at skjule den lidt kedelige nederste del af planten. Men gyldenlak skal plantes, hvor man tit går forbi, så man får glæde af duften, og blomsterne skal ses tæt på.

Man kan evt. plante nogle af dem i potter og overvintre og drive dem i drivhus til tidlig udplantning i krukker. Det giver et tidligt blomsterflor med store frodige planter til de store krukker, inden det er tid til sommerblomsterne” Av Karna Maj.

Lenke til stykket om gyldenlak på Havenyt.dk.

Alle bilder er fra egen hage 10. mai i år. – Jeg sådde og priklet plantene mine i potter på våren og forsommeren i fjor, og plantet ut i hagen på sommeren. En god del strøk med i løpet av vinteren, eller så ganske fine ut helt til det begynte å våres. Heldigvis var det mange som overlevde og brakte både nydelig duft og fantastisk vakre blomster til hagen! Gyldenlakken har kommet for å bli hos oss! :-) Nå er jeg bare spent på om plantene vil klare seg noen år til, eller om jeg må belage meg på å så hvert år! Det gjør jeg imidlertid gjerne hvis jeg må! ;-) I artikkelen fra Havenyt.dk hevdes det at gyldenlakken er toårig, meeen… – Ja, vi får se, andre regner den som en kortlivet staude, eller kortlivet liten busk… Vil jo vise seg til våren igjen da! :-)

2009-05-10 Gyldenlak (39)

Ha ei riktig fin uke!
Knut Olav

No comments:

Post a Comment