Wednesday, July 29, 2009

Liljer–Lilium

2009-07-29 Hagen i juli (49) 
De er masse gule og oransje blomstene i hagen for tida – og mange av dem gjør mye ut av seg! – Disse flotte gule liljene er opptil halvannen meter høye, og er på sitt aller fineste nå. – De er av en type liljer som får små “formeringsløker” i bladfestene. Når det har blitt litt størrelse på dem (som ei ert omtrent) begynner det å komme små røtter, – og så detter de ned i bedet og begynner sin egen tilværelse. – Hvis man da ikke plukker dem forsiktig av og putter dem i en liten “barnehage”.
Neste år danner de et blad. Året etter en liten stengel på 10-15 cm med flere blader på, og tredje året kan de komme med en blomst i toppen, hvis løken har klart å vokse seg stor nok. – Slik fortsetter det gradvis, til de etter fem-seks år er store og herlige liljer! Tar tid ja, – men det er alltid så mye annet i en hage som blomstrer, så jeg synes slett ikke det gjør noe om det står noen småtasser i et hjørne og trenger litt tid på å bli voksne. – De er jo lette å flytte på, og etablerer seg lett på ny vokseplass! – Men de er absolutt finest når de får stå sammen i tuer, så plant gjerne flere løk sammen!

2009-07-29 Hagen i juli (56)
Her står liljene i ei flott tue! :-)

2009-07-29 Hagen i juli (58)
Det er ikke noe å si på blomstervilligheten her! – I bakgrunnen kan du skimte ei anna tue med samme typen liljer, og til høyre i bildet ei fin tue med solbrud. (Helenium)

2009-07-29 Hagen i juli (61)
Solbruden har blomstra et par uker nå, så den begynner å bli ganske falma i forhold til fargen den hadde da blomstene foldet seg ut – da var de nesten knall røde! Jeg mener denne sorten heter ‘Moerheim Beauty’.
I bakgrunnen kan du se ei tue med oransje liljer, også av en type som danner formeringsløker i bladfestene – på dette bildet kan du faktisk se småløkene hvis du kikker godt (eller du kan klikke på bildet og se på det i forstørra utgave, da ser du de svarte småløkene langs stilken på liljene!)

2009-07-29 Hagen i juli (73)
Ja, herved skulle vel all tvil være fjernet, dersom noen var usikker på hvordan disse småløkene så ut! ;-)

2009-07-29 Hagen i juli (75)
De er ganske spektakulære de oransje liljene også! Med store, kraftige pollenknapper! – Jeg har mer enn ei gang kommet inn med oransje pollenflekker på klærne eller huden når jeg har holdt på med noe i bedet like i nærheten av liljene! :-)

2009-07-29 Hagen i juli (77)
Jeg tar med dette bildet også, for jeg synes det var litt morsomt. - “Mer sjeldent enn vakkert” ville kanskje farmor sagt om hun hadde levd fortsatt, – men ingen kan vel nekte for at det av og til er kjekt å få et litt annet perspektiv på sakene! ;-)

2009-07-29 Hagen i juli (80)
Siste bilde av liljene i denne omgang!

Nyt dagen i dag!
Knut Olav        

No comments:

Post a Comment