Thursday, October 2, 2014

Rakettblomst–Kniphofia

Da jeg oppdaget Rakettblomsten (Kniphofia) syntes jeg den så veldig eksotisk ut - og jeg lurte veldig på om det gikk an å få den til å gro og overvintre her i Norge. Men det skulle vise seg å ikke være så lett å få tak på planter, så jeg bestilte frø fra Engeland og sådde et par frøposer tidlig på vinteren.
Dette resulterte i et par brett med planter – og jeg hadde dem faktisk inne første vinteren – for sikkerhets skyld! Det hadde jeg ikke gjort om jeg hadde sådd i dag.

2008-07-11 Juli (39)

Nåvel, - etterhvert kom plantene ut i bedene i kjøkkenhagen, - og for å "ha litt å gå på" planta jeg ut 40 planter. Dette bildet er fra 2008, og de neste årene vokste plantene seg større og større og det ble mengder av flotte rakettblomster.

2008-07-11 Juli (60)

Bladene, som ser ut som en litt grov grasstuste, så ganske fine ut ganske langt utover vinteren, men på ettervinteren, når det nærmet seg våren, så plantene mer og mer daude ut! - Men det var heldigvis bare tilsynelatende. - Det vil si: De gamle bladene var det jo ikke så mye håp for, så jeg klippa tustene godt ned, - men fra midten av plantene kom det masse nye blader, - og etterhvert begynte det å komme blomsterstilker også!
Men det kommer gjerne ikke mer enn en blomsterstilk første gangen planten blomstrer. - Meen, så vokser jo planten og den blir større - og nå, noen år etter, når plantene har blitt store, er det masse blomster i hver tue!

2008-07-11 Juli (41)

Men det morsomste er jo at den frør seg rundt forbi i hagen, og det dukker opp masse små frøplanter der det har stått planter som har fått gå i frø... Midt i kjøkkenhagen nå, blant kålplantene (der det sto noen rakettblomster som gikk i frø i fjor), - der så jeg nettopp at det er masse småplanter på vei opp, - de ser ut som litt stive og rare grasstrå. - Og det er jo litt kjekt med det, for slike planter som kommer opp på denne måten synes jeg ofte viser seg å bli både livskraftige og flotte!

Jeg vet ikke hvor langt opp i klimasonene man kan dyrke rakettblomster, som er en plante som kommer fra Sør-Afrika, - men jeg synes absolutt det er verdt et forsøk!

De fleste av mine rakettblomster er oransje, men jeg har jo funnet ut etterhvert at det finnes ganske mange varianter, - såå, - jeg får vel ha øynene med meg og se om jeg får tak på noen av de mer gule og grønngule etterhvert! ;-)

2008-07-11 Juli (40)

Så skulle det komme et par ganske kalde og harde vintre – og da gikk alle rakettblomstene mine ut! Ikke en var igjen! Så dermed lærte jeg at sjøl om plantene klarer seg de aller fleste vintre, så kan det komme en vinter eller to som rett og slett blir for tøff!
Når det er sagt: Jeg er absolutt villig til å risikere å miste rakettblomstene en vinter, – jeg kommer til å så igjen – og plante igjen, for rakettblomsten er absolutt vel verdt å ha i hagen, sjøl om den ikke tåler alt!

Her er et bilde av en gulgrønn rakettblomst som jeg kom over sommeren 2014 og som nå er på plass i hagen vår – forhåpentligvis i mange år! :-)

2014-09-08 Høllesli (39)

Fin denne også! – Og frøene spirer allerede (oktober 2014)…

Knut Olav

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete