Thursday, October 2, 2014

Stokkroser–Alcea rosea

Du har sikkert sett dem på ferie i Danmark, to meter høye, eller vel så det, i smale bed langs gamle bindingsverkshus. Stokkroser. Enkle, fyllte, gule, rosa, røde, lilla – tilogmed nesten svarte! – De begynner gjerne å blomstre i juli – og de blomstrer og blomstrer og blomstrer. Til slutt er det bare et par runde blomster igjen helt i toppen – og fullt av frøstander nedover den lange stengelen – men da er vi gjerne helt i slutten av september – så blomstringen strekker seg over mange uker.
2014-07-16 Hagen i Høllesli (149)
Dette bildet er tatt i midten av juli og viser planter sådd sommeren før. Stokkroser regnes nemlig ofte som en toårig plante. Første året danner den en rosett med blader og ei god og kraftig rot – året etter sender den opp de kraftige, lange blomsterstilkene som gir oss så mye farge og blomsterglede.
Og var stokkrosa virkelig en toårig plante, ville det vært over og ut – MEN – det er like vanlig at planten kommer opp igjen året etter, og gjerne året deretter også.

Det som imidlertid er helt sikkert, er at stokkrosene danner masse frø, – og de er det ikke vanskelig å så. Man kan så dem straks de er modne – og da begynner en del av dem å spire på høsten – noen av dem vil rekke å lage en fin liten rosett med blader – og kan blomstre året etter.
Andre frø vil spire til våren, bruke sommeren og høsten til å “fete seg opp” – og være klar for blomstring året deretter igjen!

2014-07-16 Hagen i Høllesli (17)

Heldigvis finnes det også en løsning for de av oss som er litt utålmodige. Det krever litt mer innsats, men er ikke vanskelig: Så tidlig! Så inne under godt plantelys i februar/mars og stell og gjødsle plantene godt. Da vil noen av plantene belønne deg med blomstring allerede samme høst! (Det vil si: Her snakker vi om natur og liv, så ingen garantier gitt, men sjansen er ihvertfall stor!)

2014-07-16 Hagen i Høllesli (178)

Så hvis du er klar for romantiske pasteller og blomster i høyden – så stokkroser og plant dem langs en vegg – du vil ikke angre!

Knut Olav

5 comments:

 1. Hei! Lurer på om jeg skal ta av frøene nå, eller vente til planten er avblomstret?
  Hilsen Ellen

  ReplyDelete
 2. Stokkrosene blomstrer over lang tid, så hvis frøene på de nederste blomstene begynner å bli lysebrune kan du bare ta dem! :-)
  Og du kan så med det samme, småplantene klarer seg over vinteren. Eller du kan så til våren! :-)
  Lykke til!

  ReplyDelete
 3. Hei. Kan jeg så dem direkte på voksested nå til våren? Skal de dekkes lett? Må jeg vente til frosten har gått? Og tåler de like tørr vokseplass i Norge som i Danmark? Hva med solforhold? Jeg har flere som fort blir syke, de står i full sol og i karrig jord. Noen andre som står i mest skygge, men i god jord har kommet ti år på rad med bare bladkransen. Håper fortsatt på blomster der��

  ReplyDelete
 4. Hei Rose-Marie Bank. Du kan så frøene direkte på voksestedet nå til våren. Du kan godt dekke frøene litt, så ikke fugler kommer og spiser dem.

  Hvis plantene dine fort blir syke, kan det nok skyldes at de står for tørt eller ikke har helt gode vekstvilkår. Mange har bed inntil husvegger, men det blir lett for tørt for mange planter. - Når det gjelder stokkroser må man imidlertid helst ha dem inntil en vegg så man kan få bundet dem opp! - Men står de mot syd, i tørr og varm jord, vil de lett få sykdom!

  Det er spennende å se hvordan ulike vekstvilkår gir ulike utslag i en hage, men hadde jeg hatt stokkroser som ikke hadde blomstret på to-tre år, ville jeg nok ha prøvd å flytte dem i håp om at de ville blomstre et annet sted i hagen! :-)

  Lykke til! :-)

  ReplyDelete
 5. Tusen takk for svar ( som jeg først så nå da jeg nok en gang søkte etter råd for hva man gjør med en stokkrose som kommer i knopp, men ikke blomstrer). Nå skal stokkrosen frem fra skyggen. Og plantes sammen med flere av årets nye ettårige. Å vente på neste års blomstring er halve gleden😀

  ReplyDelete